Skip Navigation
 

Йонизатор

Йонизаторите съживяват въздуха.
Принцип на работа на йонизатора.
Йоните – витамините на въздуха

Естествена йонизация на въздуха

Лечебните свойства на чистия въздух край планинските езера, хвойновите гори и по крайбрежието на топлите морета позволяват на хората да се излекуват без лекарства от много болести. Основателят на медицината Хипократ , наричал чистия въздух “пасище на живота” и препоръчвал на болните по-дълго да прекарват на свеж въздух.

За съжаление съвременната цивилизация съкрати броя на такива достъпни и необходими кътчета на природата и направи човека заложник на затворените пространства – помещения , обществен транспорт и др. В тях човек прекарва по-голяма част от своето време.

Ломоносов е първият учен, който обърнал внимание на влиянието на заредения с електричество въздух върху човешкия организъм. Той провел безброй експерименти с електростатична машина – новост за XVIII в. – и открил, че въздухът по време на буря много прилича по свойства на въздуха, наситен от електрически заряди с изкуствен произход.Друг гениален руснак – Александър Чижевски – е първият учен, който доказал ефекта на йоните с положителна и отрицателна полярност върху здравия и болния човешки организъм, върху животни и растения. “Когато си построил жилище, човекът се лишил от дишането на йонизиран въздух, деформирал естествената си дихателна среда и влязъл в конфликт с човешката си природа. Жителите на градовете прекарват 90% от живота си във вътрешността на зданията и постепенно губят своя имунитет, боледуват и остаряват преждевременно.” До тези печални изводи стигнал в процеса на научните си изследвания Чижевски.

Съветите на великия целител Хипократ се оказаха верни.. Действително, благодарение на научните изследвания на Л.А. Чижевски беше установено, че въздуха в помещенията е биологично “мъртъв”, макар и да съдържа достатъчно кислород. Главна особеност на такъв “мъртъв” въздух се явява ниското съдържание на отрицателно заредени, йонизирани молекули на кислорода.

Въздухът – жив и мъртъв

На теория във въздуха под въздействието на електричество протича преразпределение на електроните около атомите на кислорода. Атом, загубил един или няколко електрона, се нарича положителен йон. А атом, присъединил към себе си един или няколко електрона – отрицателен. Голямо количество отрицателни йони има високо в планините, на морския или океанския бряг. Те се образуват и след буря, в чистия селски въздух, до водопадите и в душ-кабините с добър напор на водата. Всеки човек, озовал се на такива места, изпитва лекота и прилив на сили. “Йоните във въздуха се наричат “аеройони” – пише Чижевски. – Процесът на тяхното възникване – “аеройонизация”, а лечението с тях – “аеройонотерапия”. Чижевски въвежда и още два термина, които учените и до днес използват – “тежки” и “леки” аеройони.

Всъщност йоните могат да присъединяват към себе си неутрални молекули: ако тези молекули са на газ, се получава лек аеройон, ако са на течност или на твърдо вещество – тежък аеройон. Тежки йони са заредената с йони прах, ръждата, димът и промишлените изпарения. В най-добрия случай те се отлагат на повърхността на окръжаващите ни предмети, а в най-лошия – върху слизестата обвивка на дихателните пътища. Леките аеройони участват в газообмена, влизат в кръвта и влияят на клетъчния метаболизъм.
В природни условия въздуха не само е поначало чист, защото отсъстват източници на замърсяване, но е и наситен с отрицателно заредени, леки и подвижни молекули на кислорода. Източници на йонизация на атмосферният въздух се явяват слънчевите лъчи, атмосферно електричество (мълнии), статичното електричество на Земята, морските прибои и други природни фактори.


Съдържанието на отрицателно заредени йони на кислорода в местата които отдавна превличат хората със своя лечебен въздух се оказало максимално високо (от 10 000 до 100 000 в куб. см). И нещо повече, колко е по-голямо съдържанието на леки отрицателни аеройони , толкова въздуха е по-чист и толкова по-малко има простудни, дихателни, нервни и други заболявания. Така бяха научно обосновани наблюденията на целителя от древността.
Въздухът в градовете и особено в жилищните помещения се различава по чистота ,по степен на йонизация на кислорода, по съдържание на прах, битови алергени и вредни газове и микроби. Проветряването или кондиционирането не решават проблема, защото при попадане в помещенията, атмосферният въздух бързо се де йонизира, загубва полезния отрицателен заряд на кислорода и се превръща в “мъртъв”. Ситуацията се усложнява от това , че под влиянието на битовите електрически прибори, компютри и телевизори , въздухът се насища с положително заредени , вредни за здравето йони. Такова обратно презареждане на въздуха е пагубно за човека, животните и растенията. Възниква своеобразен йонен дефицит, който подобно на липсата на витамини, снижава работоспособността и устойчивостта към инфекции и стрес.
С прости средства А.Л. Чижевски убедително доказва , че де йонизирания и положително йонизиран въздух, необратимо развива процесите на саморазрушение и стареене на клетките и целия човешки организъм. Съвременната медицина потвърждава изведените от гениалния учен данни за значително подобряване състоянието на болните, страдащи от бронхиална астма, язва, невръстния, заболявания на опорно-двигателния апарат (остеохондроза) в условие с повишено съдържание на отрицателни аеройони.

Естествена защита

От стайните растения здравецът е шампион по производство на отрицателни йони. От горските растения за най-добри природни йонизатори се смятат хвойновите: ела, бор, кедър, бяла ела и туя (вечнозелено хвойново дърво от рода на кипарисите).
Къде има полезни йони
- В подножието на водопада: над 50 000 отрицателни йони на куб. см
- В планините: от 8000 до 12 000
- На брега на морето: 4000
- На улицата след буря: от 1500 до 4000
- В селски местности: от 500 до 1200
- А също: на слънце, до фонтани и извори, под душа
За сравнение, в градския въздух (когато се разхождате по улиците) се съдържат от 100 до 500 отрицателни йона на куб. см.


Изкуствена йонизация с йонизатори на въздуха

Младият Александър Чижевски бил само на 21 години, когато изобретил апарат, призван да спаси градския жител от опасните последствия на “йонното гладуване”. На същия принцип се произвеждат всички съвременни йонизатори. Апаратът се включва в мрежата, за да погълне малко количество електричество. Състои се от генератор, произвеждащ електрически заряд, и редове от игли, на чиито остриета възникват леките аеройони. При използването му човек получава шанс в градското си жилище да диша въздух, наподобяващ въздуха на планински курорт.
Последните научни експерименти доказват, че в помещения с изкуствено йонизиран въздух човек се съсредоточава по-лесно, чувства се по-добре и много по-бавно се уморява. Последователите на Чижевски провели редица медицински изследвания. Оказало се, че йонизираният въздух е способен да подобрява състоянието на пациентите със сърдечносъдови заболявания, стенокардии, туберкулоза (в начален стадий), язва на стомаха и астма. Отрицателните аеройони отлично подсушават рани и изгаряния и се незаменима профилактика на ангините, мигрените, нервните разстройства, безсънието и даже обикновената раздразнителност.

Модата на аеройонизацията идва и си отива. През последните няколко години темата за наситения с отрицателни йони въздух отново стана особено популярна в Япония – не за първи и не за втори път! На външен вид съвременните йонизатори въобще вече не приличат на своя първоизточник – продават се под формата на топки, глобуси, радиоприемници, тонколони и даже на свещници Производителите обикновено съветват потребителите да не остават включен йонизатора през целия ден, а да го експлоатират на сеанси с времетраене максимум 4 часа. Битовият йонизатор не бива да се използва и в прекалено прашни помещения. По-мощните обаче могат да се справят с праха и болестотворните бактерии във въздуха на пространство от 1000 кв. м. Днес се произвеждат и йонизатори за автомобили: съвсем малки, включващи се в гнездото на запалката. Те отстраняват праха, дима, неприятните миризми и ароматизират въздуха. Не много голям сребърен йонизатор за хладилникът пък може да унищожава вирусите, бактериите, плесента. Освен това той пълни хладилната камера с миризма на свежест и с негова помощ продуктите се съхраняват два пъти по-дълго от обикновено. А, да не пропуснем да споменем и индивидуалния джобен аеройонизатор от най-ново поколение, който “обещава” на притежателя си да го обгърне с невидим скафандър и да му осигури безопасна зона за дишане. Макар и малък, той надеждно гони вирусите, бактериите, алергените и дима.


Единствен достъпен начин за съхраняване на нормална йонизация на въздуха в помещенията се явява разработеният от Чижевски способ за изкуствена електрическа йонизация с помощта на така наречения "тих" разряд. Такъв прибор - йонизатор на въздуха, позволява приближаване състава на въздуха в помещенията до условията в природните курорти. Снижавайки съдържанието на вредния прах, алергени и микроби, които под въздействието на отрицателните заряди пада на повърхността, връщайки на въздуха отречената благотворна сила на кислорода.

Изкуствената йонизация на въздуха с йонизатор не е модно увлечение, а жизнена необходимост, изисквания на санитарно-хигиените норми. Във въздуха на помещенията е задължително постоянно съдържание от 600 до 50000 отрицателни аеройона при минимум положителни. Измерванията на фактическото съдържание на аеройони в жилищните помещения, аудитории, класни стаи и други места за постоянно пребиване на хора показва, че количеството на отрицателни аеройони не превишава 200-300 в куб. см, а в същото време количество положителните аеройони нараства до вредно за здравето ниво. При включване на йонизатор на въздуха показателят отрицателна йонизация бързо се възстановява. При пребиваване в помещение с площ 15-20 кв. м. в течение на 2-8 ч се обезпечава профилактичен ефект от неблагоприятното въздействие на компютрите, телевизорите, съвременните битови прибори. Профилактичен режим е показен за всички здрави хора, особено заетите с напрегнат умствен труд пред компютъра, хора с малкоподвижен режим на живот.
При подбран режим на работа и тип йонизатор на въздуха е възможно лечебно въздействие върху организма, подобрени функции на дишането и сърдечно - съдовата дейност,както и нормализиране на тонуса на нервната система. Лечебни сеанси -аеройонотерапия е необходима : при заболяване на горните дихателни пътища (простудни заболявания), лек (бронхит, бронхиална астма), сърдечносъдови заболявания (вегетосъдова дистония , ишемическо заболяване на сърцето , артериална хипертония, разширени вени , тромбофлебит). Йонизаторът на въздуха помага при заболяване на нервната система (невралгии, неврози ), психо-емоционални разстройства ( безсъница, нощна енуреза, психоастенически синдром и др.)